Voorwoord

Uiteindelijk ben je weerloos, zegt vrachtwagenchauffeur Don de Wilde in een interview in dit magazine. En ik snap heel goed dat je dat zegt als je, zoals De Wilde, een overval hebt meegemaakt. Als je in je eentje tegenover twee keiharde criminelen hebt gestaan. Want als eenling kan je daar nooit tegenop. Juist daarom wil ik dat we met z’n allen een front vormen. Want ik ben ervan overtuigd dat we met elkaar grote drugscriminelen wél klein kunnen krijgen.

Georganiseerde criminelen hebben veel invloed op het dagelijks leven van Nederlanders. Schietpartijen, bedreigingen, levensgevaarlijke drugslabs in woonhuizen, explosieven aan de deurklink en drugsafval in het bos: het is overal. Ik weiger om dat gewoon te gaan vinden, om te accepteren dat het er nou eenmaal bij hoort.

We hebben te maken met misdadige netwerken die opereren alsof het multinationals zijn. Die handel drijven over de hele wereld, met een eigen internationaal, illegaal betalingssysteem. Zulke bendes deinzen niet terug voor afpersing, intimidatie en achteloos uitgevoerde moorden. Een mensenleven heeft in hun wereld weinig waarde.

In dit magazine staan verhalen met mensen die in hun dagelijks leven soms oog in oog staan met drugscriminelen. Een burgemeester, een ondernemer en een officier van justitie. De geïnterviewden vertellen over hun ervaringen, geven een inkijk in hoe criminelen opereren en hoe criminaliteit wordt aangepakt. Ze vertellen ook wat het voor henzelf betekent, maken voelbaar hoe meedogenloos het eraan toe gaat en wat ze doen om overeind te blijven. Ze laten zien hoe we er samen voor kunnen zorgen dat we steviger staan. Weerbaar in plaats van weerloos.

Ik wil me later nooit afvragen of we meer hadden kunnen doen om te voorkomen dat keiharde criminelen de dienst zijn gaan uitmaken in Nederland. Nu is het nog niet zover. Nu kunnen we ze nog terugdringen. Daarom beschouw ik de bestrijding van drugscriminaliteit als mijn grootste opdracht als minister van Justitie van Veiligheid. Ik weiger te geloven dat we weerloos zijn. Het is zwaar, en het kost veel tijd, maar samen staan we sterk. 

Dilan Yeşilgöz – Zegerius

Minister van Justitie en Veiligheid